Esküvő forróság idején (II. rész)

Az előző blogbejegyzésben írtam arról, hogy mennyire fontos, hogy megfelelő minődégű ruhákat, cipőt viseljetek nyári esküvő esetén.

Most nézzük, hogy mit tehettek saját magatok és vendégeitek kényelméért.

Vendégvárás

Ha az esküvő előtt van vendégvárás, mindenképp figyeljetek arra, hogy ne a tűző napon kelljen várakozni a vendégeknek. Sajnos az sem jobb, ha egy levegőtlen, légkondi nélküli helyiség áll csak rendelkezésre.

Alapvetően – ha a helyszín felől közelítjük meg, én azt gondolnám, hogy ennek megoldása mindenképp a választott helyszín feladata – erre akár már a foglalás, egyeztetések során is érdemes kitérni és feltérképezni, hogy milyen megoldást kínálnak a forróság ellen-.

Ha a vendégvárás például a templom kertben vagy a szertartás külső helyszínén van, mindenképp árnyékos helyet keressetek – ha az nincs, akkor inkább béreljetek pár szép fehér/bézs színű napernyőt, 1-2 ipari ventilátort, ami jéggel töltve kellemes hűvöst biztosít.

Lehet, hogy némi plusz költséget fog jelenteni, de a vendégek komfortérzete nagyon fontos tényezője egy esküvőnek. Ne arra gondoljanak, hogy „annyira meleg van, legyünk már túl rajta”.

Óvatosan az alkohollal

A vendégek között mindig van egy kemény mag, aki viszi a hangulatot, ráadásul ha azt beszélitek meg a vendéglátással, hogy kínáljanak már érkezéskor rövidet, akkor nagy valószínűséggel hamar kezdetét veszi az egész napon átívelő iszogatás.

Én személy szerint nem javaslom a korai órákban kínált röviditalt, mert nagyon sokakra 35-40 fokban kifejezetten nincs jó hatással a tömény, és az senkinek sem hiányzik ugye, hogy valaki rosszul legyen.

Természetesen lehet kínálni a vendégeket, de tartsátok tiszteletben, ha visszautasítják, nem udvariatlanok akarnak lenni, hanem felelősségteljesek.

A vendégvárás idejére megfelelő folyadékkal készüljetek, ne feltételezzétek, hogy „majd úgy is hoz magával”, mert a vendég meg általában pont azt gondolja, hogy „minek vigyek magammal, úgy is lesz ott”.

Nagyon egyszerű. VÍZ.

Persze nagyon fontos, hogy a vendégek hőérzete kellemes legyen, de legalább ugyanennyire fontos, hogy ti se feledkezzetek meg a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelről – ami jelen esetben semmiképp sem az alkoholt jelenti, és még csak nem is a cukros üdítőket, hanem a VIZET. VÍZ, VÍZ, VÍZ.

Na de hogyan? Persze, nyilván nem fogtok egy karton ásványvízzel mászkálni a szertartás helyszínei között. Ti nem, de majd más igen.

Legfontosabb szabály: mindig legyen egy vízfelelős. Vagy ha jobban tetszik egy „frissítő” ember. Az ő feladata az lesz, hogy legyen nála elegendő víz. Igen, lehet, hogy nem a legkellemesebb feladat, de az egyik legfontosabb!

Minden egyes helyszínre, beleértve az autót is, amivel közlekedtek legyen bekészítve VÍZ. A legjobb, ha alapból már hűtött, és egy kis hűtőtáskába néhány jégakku közé bedobjátok, de bármilyen megoldás megteszi. Voltam olyan esküvőn vendég, ahol én szaladtam ki a kisboltba vízért miközben vonult a nászmenet és sajnos olyan is volt, amikor a dehidratáltság és a nagy meleg, szorító fűző miatt a menyasszony elájult.

Ha megy pár csepp citrom(lé) a vízbe, esetleg néhány mentalevél, akkor végképp hatékony szomjúságoltó lesz. Cukros üdítővel nem érdemes próbálkozni, mert csak percekre oltja a szomjat, és melegben az élettani hatásai sem a legkedvezőbbek.

Jó, jó, de elkenődik a rúzsom. És? Inkább egy kevésbé intenzív ajak a képen, mint egy ájult menyasszony. Amúgy meg ott a szívószál, így ez a gond is megoldva 😊

Ki legyen a vízfelelős? Az, akinek nincs kulcsfontosságú szerepe – nem visz fátylat, nem ír alá, nem áll sorfalat, etc. de a közeletekben tud lenni.

De nem ciki erre valakit megkérni? Dehogy! Főleg, ha a fentebb leírtakat elmeséled neki, rögtön érezni fogja, hogy ez egy valóban fontos feladat, és hasznos segítség lesz a számotokra.

Hűtsd le magad!

Én biztosan készülnék testpermettel, nedves törlőkendővel, legyezővel, akár kis mini kézi ventilátorral. Ezek mind-mind segíthetnek abban, hogy gyors enyhülést adjanak a forróságban.

Különféle jégakkuk, jégzselék is jó ha kéznél vannak majd, de egy hűtött ásványvizes palack a hajlatokba (könyök, térd) szorítva is csodákra képes.

Ha úgy érzed, hogy túl meleg van, és az ájulás kerülget mindenképp ezeket a területeket valamint a tarkód próbáld hűteni.

Ha a ceremóniák után van egy szusszanásnyi időtök és van szobátok a helyszínen vagy olyan helyiség ahol öltöztök és ahhoz tartozik mosdó, akkor egy gyors hideg (langyos) citromos, mentás lábfürdő pillanatokon belül segíteni fog nem csak a lábadnak kibírni a nap hátralévő részét, de a vérkeringést is felpezsdíti, mentálisan is frissebb leszel.

Akár meleg van, akár egy téli estén fogyaszt az ember alkoholt, mindig elengedhetetlenül fontos a hidratálás – nem csak a másnaposság miatt, így kalkulálj minden elfogyasztott pohár alkohol mellé legalább egy fél pohár de minimum néhány korty vizet, végtelenül hálás lesz érte a szervezeted, és te is másnap 😉