Minden, amit a menyasszonytáncról tudni akartál

Sok párban felmerül a kérdés, hogy legyen-e egyáltalán az esküvőn menyasszony/menyecsketánc.

Sose érezzétek azt, hogy valami kötelező. Semmi sem kötelező. Még akkor sem, ha tudjátok, hogy a meghívottak között sok olyan vendég van, akik számítanak hagyományos, „örök motívumokra”.

Ez a ti esküvőtök, ami a ti személyiségeteket kell, hogy tükrözze.

Ha amúgy sem vagytok táncos típusok, és feszélyez benneteket a szereplés, akkor nem kell halmozni a „kötelező táncok” ( nyitótánc, szülőtánc, menyasszony/menyecsketánc) sorát.

Mi a legfőbb funkciója?

Nemes egyszerűséggel, hagyományos szemmel nézve a menyasszony búcsút int lánykorának vagy épp a menyecsketánccal lép be az asszony-létbe.

Másrészt pedig -szépen fogalmazva- itt van még lehetősége a vendégeknek pénzzel megajándékozni az ifjú párt.

És a különbség?

Pont ez. A menyasszonytánc az utolsó tánc, amit még menyasszonyi ruhában táncol el az ara, jelképesen lezárva ezzel egy fejezetet. Ez általában éjfél előtt történik meg és sokszor követi a menyasszony rablás lezárva az esküvői buli „hivatalos” részét.

A menyecsketánc pont ennek az ellenkezője: már átöltözve, újasszonyként egy új korszak megnyitása, itt a táncot már menyecskeruhában járja el a feleség.

Na jó, de akkor most éjfél előtt vagy éjfél után?

Amikor szeretnéd 😊 Te döntesz. Azonban érdemes figyelembe venni a násznép összetételét, életkorát. Ha sok a kisgyerekes család vagy sok az idős vendég, akkor érdemes „nem húzni sokáig” ők valószínű erre várnak, és utána el is fognak köszönni. Éjfél előtti táncra megy a voks, ha a ruhádban körülményes táncolni és már szabadulnál tőle 😊

Szeretnénk, ha dobnának be pénzt

Oké, értem, DE: vegyétek figyelembe, hogy a vendégeiteknek az esküvővel kapcsolatban nagyságrendileg milyen anyagi terhelést jelent a részvétel – nászajándék, távolabbi helyszín esetén útiköltség, szállásfoglalás, sokan kell, hogy vegyenek megfelelő ruhát is, esetleg fodrászhoz is elmennek – rendben, ez utóbbi már inkább egyéni kényelmi döntés.

Amúgy teljesen normális, hogy ezt szeretnétek, csak kommunikáljátok. Őszintén. Időben.

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor egy vendég ott szembesül azzal, hogy van menyasszonytánc és ő nem úgy készült. Sem anyagilag sem a csomagolást tekintve.

Most jön a kérdés, hogy hol kommunikáljátok? A meghívóban. Ha azt írjátok a meghívóba, Menyasszonytánc helyett, hogy Eladó a menyasszony – ebből mindenki érteni fogja, hogy „fizetős” lesz a tánc.

Ami fontos: nem szabad senkit kellemetlen helyzetbe hozni – igen, lesz olyan, akinek egy esküvőn való részvétel megterheli a keretét, és ennél a résznél már nem tud olyan nagylelkű lenni. Épp ezért fontos, hogy a menyasszonytánc „bevételét” egy lefedett tálba, kondérba, edénybe, akármibe gyűjtsétek, hogy senkinek le legyen kellemetlen, ha alacsonyabb összeggel száll be.

Most akkor nászajándékba adja a pénzt vagy a menyecsketáncba?

Sokan úgy készülnek, hogy egyben adják oda az esküvőre szánt pénzt – főleg, ha nincs tudomásuk róla, hogy menyasszonytánc is lesz.

Semmiképp se lepődjetek meg rajta, hogy ha az összetáncolt pénz már kisebb számjegyű lesz, ugyanis: az ajándékot a vendégek személyesen adják át nektek aláírt kísérőkártyával- tudni fogjátok, hogy kitől mennyit kaptatok. Ezt szépíthetnénk, de felesleges. A menyasszonytáncnál sok-sok összegyűrt bankjegy, becsúsztatott ezres, lezárt boríték érkezik a vájlingba -ezeknek a gazdáit többségében, ha akarnátok sem tudnátok visszakövetni.

Összefoglalva a legfontosabbak:

  • úgy csináljátok, ahogy nektek a legjobb, a ti személyiségeteket tükrözze
  • vegyétek figyelembe a vendégek kiadásait ( ha nászajándék, útiköltség, szállás terheli őket nem biztos, hogy mindenkinek lesz lehetősége még a menyasszonytáncba is adni)
  • éjfél előtt vagy éjfél után: ha sok az idős, akkor inkább éjfél előtt, és akkor is ha nagyon kényelmetlen a ruhád 😊
  • őszintén kommunikáljátok a meghívóban, hogy mit szeretnétek